Tweet |
W dniach 13-26 października 2024 r. 26 uczniów z klas II-IV Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Władysława Jagiełły w Dębicy, wraz z trzema nauczycielami, weźmie udział w projekcie "Smaki i tradycja w historii kuchni greckiej." w greckiej szkole partnerskiej znajdującej się w rejonie Riwiery Olimpijskiej. Wyjazd ten jest częścią programu Erasmus+, który wspiera rozwój kompetencji kluczowych oraz edukację międzynarodową.
Cele projektu:
Opis tematyki projektu: Projekt pozwoli uczestnikom zgłębić historię kuchni starożytnej Grecji, od technik kulinarnych po wpływ religii i jedzenia na codzienne życie Greków. W programie znajdzie się analiza produktów i potraw charakterystycznych dla różnych warstw społecznych, a także rola rytuałów kulinarnych w starożytnej Grecji. Uczniowie będą mieli okazję poznać starożytne potrawy, takie jak mázē (chleb jęczmienny), melas zomos (czarny bulion ze Sparty) czy oinomeli (napój z wina i miodu).
Uczestnicy zbadają również wpływ starożytnych Greków na współczesną kuchnię śródziemnomorską, szczególnie w kontekście diety śródziemnomorskiej, promowanej obecnie jako zdrowe odżywianie.
Terminy:
Finansowanie: Udział w projekcie jest finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+.
Koordynator projektu: Agnieszka Panek.
Rezultaty projektu będą obejmowały zarówno materiały cyfrowe, jak i niematerialne w postaci zdobytych kompetencji i wiedzy, które zostaną ocenione w ramach rzetelnej ewaluacji.
Rozpoczynamy rekrutację do wyjątkowego projektu edukacyjnego "Smaki i tradycja w historii kuchni greckiej.", który odbędzie się w dniach 13-26 października 2024 r. w Grecji. Zapraszamy uczniów klas II-IV Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Władysława Jagiełły w Dębicy do aplikowania!
Termin rekrutacji: 18-24 września 2024 r.
Miejsce składania dokumentów: Biblioteka szkolna.
Kto może aplikować: Wszyscy uczniowie klas II i III naszego Liceum.
Aby wziąć udział w rekrutacji, należy złożyć Formularz Zgłoszeniowy, który otrzymacie w bibliotece szkoły. Dokumenty muszą być poprawnie wypełnione i podpisane, a w przypadku uczniów poniżej 18. roku życia, podpisane także przez rodziców lub opiekunów prawnych.
Kryteria rekrutacyjne obejmują:
Maksymalna liczba punktów, jaką można uzyskać, to 90. Uczniowie z największą liczbą punktów zostaną zakwalifikowani do projektu.
Wyniki rekrutacji zostaną ogłoszone 25 września 2024 r. na tablicy ogłoszeń.